vertical_align_top

Kom in actie

Nodig een spreker uit

Niet iedereen geniet van een zorgeloze jeugd of van een leven in welvaart. Door talloze redenen kunnen mensen aan de rand van de samenleving terecht komen. Of letterlijk in de goot. Ontmoeting zet zich dagelijks in om vastgelopen mensen hulp te bieden om hun leven weer op orde te krijgen.

Wil jij het ervaringsverhaal horen van een (ex-)cliënt van Ontmoeting? Nodig dan een spreker uit in jouw gemeente. Een (ex-)cliënt en zijn begeleider vertellen tijdens een sprekersavond over hun leven en het werk van Ontmoeting. Ook gaan ze graag op jouw vragen in!

Cliëntenfonds Ontmoeting

Geen geld om boodschappen te doen. Geen geld om een identiteitsbewijs aan te schaffen. Bij Ontmoeting kloppen regelmatig mensen aan met dit soort acute zorgen. Speciaal voor deze hulpvragen heeft Ontmoeting het 'Cliëntenfonds' opgericht. Op dit fonds kunnen cliënten een beroep doen voor een financiële bijdrage van max. € 500,-. Met een deel van de opbrengst van de landelijke actie wordt het Cliëntenfonds ondersteund.

Wil je als JV concreet bijdragen aan het Cliëntenfonds? Adopteer dan een hulpvraag van een cliënt! Ga naar www.ontmoeting.help en klik op de button ‘Adopteer een project – meld je aan’. Kies een hulpvraag uit die jou aanspreekt. Adopteer dit project door te klikken op ‘Meld je aan als deelnemer’. Vul het aanmeldformulier in. Als deelnemer ontvang je per mail een code van het gekozen project. Deze kun je doorsturen naar andere JV-leden. Zij kunnen met deze code aanhaken bij het gekozen project. Zo kun je samen aan de slag!

Kinderactie

Het dienen van anderen komt onder andere tot uiting in het praktisch helpen van elkaar. Door de kinderactie ‘handje helpen’ kunnen kinderen op pad om klusjes te doen voor ouders, opa’s en oma’s, familie, buren en bekenden. Zij kunnen zelf kiezen of ze een klusje laten doen voor 50 cent of voor bijvoorbeeld 2 euro. Twee ‘volle’ handen leveren samen met bedrag van 15 euro op voor de landelijke actie. Het is mogelijk om voor elk kind op de club een gekleurde versie van de handen uit te printen.

Voor wie de klusjeskaart wil gebruiken als knutselwerkje tijdens een clubmiddag of -avond, kan de zwart-witversie printen en samen met de kinderen creatief aan de slag om er een leuke, persoonlijke klusjeskaart van te maken.

Actie-ideeën

Een actie bedenken vraagt vaak de nodige creativiteit. Om je op weg te helpen, zie je hieronder een aantal actie-ideeën. De ervaring leert dat deze acties een samenbindend karakter hebben binnen de gemeente.

Nachtje wakker

Zoek sponsors, omdat jij een hele nacht wakker blijft voor het goede doel. Het is natuurlijk het leukste als de hele JV meedoet, zodat je ’s nachts een gezellig programma neer kunt zetten. Je kunt ook de gemeente betrekken bij deze actienacht. Zorg voor een onderdeel waarbij gemeenteleden geld uit kunnen geven: een fair, een autowasactie of iets dergelijks. Er zijn ideeën genoeg te bedenken. Slaap er nog eens nachtje over...

Veiling

Organiseer een veiling van producten of diensten. Benader winkels en bedrijven met de vraag of zij een product aan willen bieden. Vraag aan gemeenteleden welke ‘dienst’ zij willen laten veilen. Van het bakken van een appeltaart tot het opknappen van een tuin, elke dienst is welkom.

Rommelmarkt

Haal al je oude spullen van zolder en organiseer een rommelmarkt waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat. Zorg voor mooie flyers die je kunt verspreiden, zodat je ook mensen bij de kerk kunt betrekken die zelf niet naar de kerk gaan.

Spelletjesavond

Organiseer een gezellige spelletjesavond met bijv. Oudhollandse spellen. Deelnemers betalen voor deelname, hapjes en drankjes.

IJsbeerduik

Neem een duik in ijskoud water en laat je hiervoor sponsoren.

Oliebollen bakken

December is de maand waarin er weer volop gegeten wordt. Maar... waarom alleen oliebollen eten in december? Bak zelf oliebollen en verkoop ze in de gemeente of aan buurtbewoners. Maak vooraf een bestellijst, zodat je alvast kunt inventariseren hoeveel stuks je moet bakken.

Autowassen

Organiseer een autowasdag en zorg dat de auto’s van gemeenteleden – tegen betaling – weer blinken.

Geheime maaltijd

Niet weten waar je gaat eten of niet weten wie er komen eten, dát is een geheime maaltijd. Maak een aanmeldformulier waarbij mensen kunnen aangeven of zij willen koken of dat zij uit eten willen. De mensen die uit eten gaan, betalen een bedrag per persoon of gezin.

Fair

Organiseer een markt die aan een bepaald thema hangt. Benader sponsors die op deze dag mee willen werken, bijv. een bakker die graag een kraam vult. Mensen betalen een toegangskaartje. Daarmee kunnen ze deelnemen aan workshops. Pak het zo groot uit als je zelf wilt.

Wedstrijd

Organiseer een wedstrijd waarbij deelnemers een bedrag betalen om mee te mogen doen. Denk aan een volleybaltoernooi, een zaalvoetbaltoernooi of iets dergelijks.

Pannenkoekenmaaltijd

Nodig gemeenteleden uit voor een pannenkoekenmaaltijd. Leuk voor jong en oud! Zorg dat het plaatje compleet is: tafels mooi gedekt, de zaal gezellig aangekleed. Geef mensen echt het gevoel dat ze uit eten zijn.

Zangavond

Regel een benefietconcert. Verzamel muzikale gemeenteleden, die een instrument bespelen, en studeer als JV een aantal liederen in. Breng deze liederen tijdens het concert ten gehore. Vul het programma verder in met samenzang. Mensen betalen een toegangskaartje.

Walking dinner

Het organiseren van een walking dinner vraagt wat van je organisatieskills. Je hebt mensen nodig die ergens gaan eten en je hebt mensen nodig die gaan koken. Mensen die koken, zorgen voor een hele maaltijd. Per gerecht staat er een bepaalde tijd vast, want zodra de tijd om is, gaan de eters naar het volgende adres. Voorbeeld: voor het voorgerecht krijg je driekwartier de tijd. Daarna ga je naar het volgende adres, waar je een uur de tijd krijgt voor het hoofdgerecht. Het nagerecht eet je weer ergens anders. Zo heb je je maaltijd bij drie verschillende gemeenteleden gegeten. Communiceer dit duidelijk op het aanmeldformulier: wat houdt een walking dinner in en wat wordt er van mensen verwacht?

Activiteiten gemeenten

Diaconaat in de vakantie

Verder lezen

Gemeente Monster-'s Gravenzande voert tweede actie!

Zaterdag 23 april jl. was het al vroeg gezellig in de verenigingsruimte.

Verder lezen

Mooi geschenk van JV Waddinxveen

De jeugdvereniging van Hersteld Hervormde Gemeente Waddinxveen heeft een prachtig geschenk gemaak...

Verder lezen